Over mij
Welkom bij Praktijk Lijf, ik ben Julie.
Als lichaamsgerichte therapeut ondersteun ik mensen bij het verwerken van onverwerkt trauma en chronische stress in het lichaam en zenuwstelsel.
Traumaverwerking begint bij het reguleren van het zenuwstelsel. Emoties worden opgeslagen in het lichaam en kunnen alleen verwerkt worden als we de sensaties durven toelaten en ruimte geven.
Mijn aanpak richt zich op het bewust ervaren van deze emoties en sensaties. Dit stelt je lichaam in staat om tot herstel te komen.
Bij Praktijk Lijf combineer ik diverse lichaamsgerichte technieken met EMDR, wat zorgt voor een integrale benadering van trauma.
Ik help jou om opnieuw contact te maken met je lichaam en emoties, het innerlijke kind te omarmen, en te werken aan onverwerkt trauma. Door middel van meditatie, ademhalingstechnieken, en geweldloze communicatie creëren we een veilige ruimte voor jouw proces.
We richten ons op shared experience en trauma-sensitieve benaderingen, waarbij keuzevrijheid centraal staat. Deze keuzevrijheid stelt je in staat om autonomie en bestaansrecht te ervaren, wat je helpt om effectief grensbepaling te oefenen.
Daarnaast integreren we focusing technieken om je te begeleiden bij het ervaren en reguleren van je sensaties. Dit alles draagt bij aan de regulatie en het herstel van je zenuwstelsel.
Ik heb mijn expertise opgebouwd door verschillende opleidingen te volgen, waaronder:
- Somatische cognitieve gedragstherapeut I.O. – The Embodied Lab
- EMDR- Therapie aan Take of Support academie nederland
- Focusing-opleiding nederland
- Yogatherapie aan The Yogatherapy Institute, onder toezicht van de International Association of Yoga Therapists
- Trauma sensitieve yoga aan het Trauma Center Trauma Sensitive Yoga in het Center for Trauma and Embodiment in Boston
- Yoga nidra, fascia yoga, hypnotherapie, yin yoga, somatische ademhaling, ashtanga-vinyasa-yoga en postnatale yoga
Daarnaast ben ik een gecertificeerd Experienced Registered Yoga Teacher en Continuing Education Provider bij Yoga Alliance.
Door mijn continue bijscholing kan ik de hoogste kwaliteit van zorg blijven bieden aan mijn cliënten, wat mijn praktijk naar een steeds hoger professioneel niveau tilt.
Mijn werkwijze creëert een veilige ruimte waar je jouw proces kunt doorlopen met respect voor je eigen grenzen. Door shared experience en trauma-sensitieve benaderingen bied ik begeleiding die leidt tot herstel en het reguleren van je zenuwstelsel, waardoor je op een diepgaand niveau aan je traumaverwerking kunt werken.
Accreditaties
SAAM
Intern Team
Collectief voor lijf en geest
Trauma Center
Trauma Sensitieve Yoga
Yoga Alliance
Continuing Education Provider
Yoga Alliance
Experienced Registered Yoga Teacher
Center for Trauma and Embodiment
At Justice Resource Institute
Veelgestelde vragen
Wat is Yogatherapie?
Yogatherapie is de professionele toepassing van de principes en praktijken van yoga om gezondheid en welzijn te bevorderen binnen een therapeutische relatie die persoonlijke beoordeling, het stellen van doelen, lifestyle management en yogapraktijken voor individuen of kleine groepen omvat.
Bij welke klachten kan yogatherapie of trauma sensitieve yoga helpen?
- Je losgekoppeld voelen van je lichaam en worstelen om je veilig in je vel te voelen
- Moeite om in je eigen leven aanwezig te blijven en/of je afscheiden van wat er met jou of om je heen gebeurt
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
- Moeite met zelfzorg
- Moeite met situering in ruimte en tijd
- Ingesloten, onveilig en pijnlijk gevoel in het lichaam
- Uitdaging om fysiek en mentaal connectie te maken met anderen
- Het gevoel je leven vanop een afstand te beschouwen
- Dissociëren
- Angst
- Paniek
- Vermoeidheid
- Complex trauma (posttraumatische stress)
Wat zijn mogelijke resultaten van yogatherapie en trauma sensitieve yoga?
Onder andere meer zelfvertrouwen, zelfkennis, energie, rust, focus, veiligheid in je lichaam voelen, makkelijker keuzes maken, betere zelfzorg, minder lichamelijke klachten, minder angst en paniek.
- Genade en mededogen: je wordt je meer bewust van wat je nodig hebt om je gezond te voelen en merkt op dat iedereen in een ander tempo beweegt. Je genereert een niveau van zachtheid in je lichaam en hebt geduld met het proces van verandering.
- Relatie: een beter contact met innerlijke ervaringen of een gevoel van weten en afgestemd zijn op wat er binnenin gebeurt zoals fysieke sensaties en emoties en een sterkere verbinding in persoonlijke relaties.
- Acceptatie: je voelt verschuivingen in het acceptatieniveau van jezelf, je lichaam en je leven; vrede hebben met het leven zoals het was en nu is.
- Gecentreerd: je zal een stillere geest ervaren, minder herkauwen en meer tijd hebben om na te denken, evenals het vermogen om alternatieve perspectieven te zien, minder reactief te zijn en je positiever te voelen.
- Empowerment: trauma sensitieve yoga is een stap in de richting van een actiever leven en een groter gevoel van controle en vertrouwen in je leven, omdat het hulpmiddelen biedt voor effectieve actie en bewustzijn creëert voor nieuwe mogelijkheden. Er is meer betrokkenheid bij activiteiten, wat betekent dat er ook een verminderde neiging is om de verbinding te verbreken bij obstakels (bv. angst) die voordien wel betrokkenheid konden verhinderen.
Wat is Trauma Sensitieve Yoga?
Trauma Center Trauma-Sensitieve Yoga (TCTSY) is een empirisch gevalideerde, klin-ischeinterventie voor complex trauma of chronische, behandelingsresistente post-traumatische stress-stoornis (PTSS), ondersteund door meer dan 10 peer-reviewed studies en andere onafhankelijke analyses.
Naast yoga is TCTSY gestoeld op traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschap. De TCTSY methodologie is gebaseerd op de kernconcepten van traumatheorie, hechtingstheorie, neurowetenschapen yoga (filosofie en uitvoering).
Hoewel TCTSY-gebruik maakt van fysieke vormen en bewegingen, ligt de focus op de interne ervaring van de deelnemer – hoe de bewegingen voelen in plaatsvan hoe ze eruitzien. Deze verschuiving in oriëntatie, van het externe naar het interne, is een belangrijk kenmerk van TCTSY als een complementaire behandeling voor complex trauma. Door deze benadering ligt de kracht bij de persoon en niet bij de TCTSY-begeleider.
Door zich te richten op de sensaties die in het lichaam voelbaar zijn om keuzes te maken, hebben TCTSY-deelnemers de mogelijkheid om de verbinding tusen hun lichaam en hun geest teherstelen en om een gevoel van zeggenschap te cultiveren dat vaak gecompromiteerd is als gevolg van het overleven van trauma.
Er zijn meer dan 400 facilitators in 40+ verschillende landen. In 2019 hebben meer dan 30.000 mensen over de hele wereld TCTSY geprobeerd als een aanvulende behandeling voor PTSS en complex trauma.
Waarvan komt Trauma Sensitieve Yoga?
TSY is ontwikkeld door het Center for Trauma & Embodiment aan het Justice Resource Institue en wordt onderricht door het Trauma Center Trauma Sensitive Yoga. Met deze opleiding ontwikkelde ik een veilige reeks voor vrouwen die kampen met dissociatie, angst, paniekaanvallen, lichamelijke klachten en vermoeidheid. De emoties die we opslaan in ons lichaam hebben een invloed op ons autonoom zenuwstelsel. Yogatherapie kanaliseert die emoties zodat je opnieuw connectie, veiligheid en kracht in je lichaam vindt. Je leert ook specifieke technieken die je kan implementeren in het dagelijkse leven. Binnen yogatherapie richt ik mij voornamelijk op angst, dissociatie, lichamelijke klachten en vermoeidheid. Aan de hand van meditatie, ademhalingstechnieken en lichamelijke beweging leggen we samen de focus op jouw herstel. Aan de hand van 1-op-1-sessies help ik je zo opnieuw voeling te krijgen met je lichaam.
Wat kan ik verwachten van het Yogatherapie Traject?
Het traject is voor iedereen anders. Het is afgestemd op jouw noden en dat is de reden waarom ik graag 1-op-1 met jou werk. Bij de ene persoon focus ik mij meer op het fysieke aspect, terwijl ik bij de andere meer nadruk leg op het mentale. Bij elke sessie komen beiden aan bod, maar de mate waarin is afhankelijk van jouw noden. Begeleide meditatie, ademhaling en fysieke beweging zijn bij elke sessie een vaste waarde. Dat vul ik af en toe aan met journaling als huiswerk.
Heb ik ervaring nodig in yoga?
Je hoeft zeker geen voorkennis of ervaring te hebben. Heb je wel voorkennis? Dan ben je uiteraard ook meer dan welkom.
Moet ik flexibel zijn?
Neen, de sessies draaien vooral rond herstel, gevoel en veiligheid. De nadruk ligt op mentaal welzijn en emotioneel lichaamswerk.
Hoezo evidence-based?
Trauma Sensitieve Yoga is gefundeerd in traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschappen. In principe is het een vorm van yoga die gebaseerd is op de wetenschap en focust op emotioneel herstel. Hier vind je twee studies terug waarin Trauma Center Trauma Sensitieve Yoga worden onderzocht.
Wat is dissociatie?
Wat is dissociatie?
Dissociëren is jezelf psychisch minstens gedeeltelijk afscheiden van wat er met jou of om jou heen gebeurt. Andere manieren om dit uit te drukken zijn: gevoelloos worden, wegdromen, zich losmaken van het eigen lichaam door te ‘verdwijnen’ of ‘erboven te zweven’, vluchten in fantasie, in trance gaan, zelfhypnose enz. Je kunt dissociëren van
- wat je aan het doen bent (gedrag);
- wat je emotioneel voelt (emoties);
- wat je in je lichaam ervaart (zintuigen);
- je besef van wat er gebeurt (tijd of kennis).
Dissociëren kan variëren van enigszins tot volledig, dus van het missen van een paar kleine details tot zo weinig weten dat het zelfs lijkt alsof je er niet bij bent geweest.
Wanneer treedt dissociatie op?
Iedereen kan in zekere mate dissociëren. Hetzij onbewust, hetzij bewust uitgelokt. Jonge kinderen doen het erg vaak tijdens hun dagdromen en fantasiespelletjes. Het hoort gewoon bij het opgroeien en neemt af in de loop van de tijd. Maar ook volwassenen kunnen wel eens ‘wegdromen’ tijdens het autorijden of wanneer ze naar een vervelende toespraak moeten luisteren. Dissociëren wordt een probleem wanneer het te dikwijls optreedt of aan je controle ontsnapt. Het kan bijvoorbeeld gezond zijn om even aan de stress van het werk te ontsnappen door te dagdromen. Het is ongezond wanneer dissociatie voortdurend voorkomt als ‘vlucht’ voor onopgeloste problemen of voor eisen die het gewone leven stelt.
Sommige dissociatieve ervaringen zoals dagdromen en fantasieën schijnen ingebouwd te zijn. Sommige worden aangeleerd door naar anderen te kijken. Opgroeien in een gezin waar iedereen eindeloos tv kijkt, uren na elkaar videospelletjes speelt of alcohol of andere drugs gebruikt om het leven aan te kunnen, leert je hoe je jezelf ergens aan kunt ‘onttrekken’. Daarnaast kunnen zich dissociatieve ervaringen voordoen, wanneer we een ‘schokkende’ of ‘overrompelende’ gebeurtenis meemaken. Denk maar aan het meemaken van een ernstig ongeval, waarbij een psychische shocktoestand kan ontstaan. De betrokkenen reageren schijnbaar gevoelloos of onverschillig of raken helemaal in de war. In deze gevallen gaat het om een verdedigingsmechanisme dat automatisch in werking treedt, wanneer de grens van ons incasseringsvermogen overschreden wordt. Je kunt het vergelijken met het overschrijden van de fysieke pijngrens, waarna pijn niet langer gevoeld wordt.
* Naar de tekst van Herwig Claeys (klinisch psycholoog verbonden aan de afdeling directieve therapie, Kliniek Alexianen Tienen) en verscheen in het tijdschrift PsychoPraxis (uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum, Houten/Diegem; www.bsl.nl ).
Het volledige artikel vind je hier.
Werkt praten niet (meer)?
Ben je op zoek naar een wetenschappelijk onderbouwde vorm van lichaamsgerichte therapie?
Dan kan je je inschrijven voor een gratis introgesprek van 15 minuten.
Dit gesprek is specifiek bedoeld voor als je ondersteuning zoekt. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom ik meer te weten over jouw noden.
Samen gaan we na hoe we kunnen samenwerken in een therapeutische setting.
Dit introgesprek is geen volwaardige sessie, maar een vrijblijvend initiërend videogesprek.
Praktijk Gent
Maandag, Woensdag & Donderdag
Saam.gent
Hagelandkaai 40
9000 Gent
Contact
info@praktijklijf.be
+32 (0)472 65 28 18