EMDR Dieptetraject
Verwerk je trauma
Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapie die gebruikmaakt van licht, geluid en trillingen om bilaterale oogbewegingen te stimuleren. Uit klinisch onderzoek blijkt dat EMDR steeds betere resultaten oplevert dan praattherapie bij de behandeling van PTSS en angststoornissen.
Deze oogbeweging lijkt op REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens REM-slaap verwerkt je brein verschillende ervaringen van de dag: sommige worden opgeslagen in het geheugen, andere worden onderhouden of gewist.
Mensen met PTSS hebben last van nachtmerries, flashbacks, opdringerige gedachten en andere traumareacties, omdat hun REM-slaap niet in staat is de traumatische ervaringen correct te verwerken en op te slaan.
EMDR helpt deze ervaringen opnieuw te ordenen, wat cliënten verlichting biedt van de emotionele intensiteit en levendigheid van het trauma.
Therapiekosten
1 sessie:
50 min. : €75
Hoe werkt het?
Er zijn 8 fases van EMDR, maar de belangrijkste fases kunnen worden opgedeeld in Voorbereiding en verwerking.
Het is belangrijk om te vermelden dat er veel andere onderdelen van EMDR zijn die je voorbereiden op deze kernfases. Het is ook van belang om te onthouden dat veiligheid een essentieel onderdeel is van de behandeling en dat je nooit gevraagd zal worden iets te doen waardoor je je onveilig of in gevaar voelt.
Voorbereidingsfase
Tijdens deze fase denk je aan een verontrustende herinnering en identificeer je een beeld van het ergste moment van die herinnering. Vervolgens proberen we een negatieve of niet-helpende overtuiging over dat moment te achterhalen. Daarna onderzoeken we de lichamelijke gevoelens en emoties die opkomen wanneer je aan dat moment denkt.
Verwerkingsfase
Tijdens deze fase denk je aan het beeld en de overtuiging, terwijl je tegelijkertijd oogbewegingen maakt. We volgen wat er in je gedachten opkomt en merken op wat er gebeurt. Dit proces wordt herhaald totdat de herinnering steeds minder ongemak veroorzaakt.
Voor wie?
Dit traject is ontworpen voor vrouwen vanaf 20 jaar en ouder die tijdens hun jeugd trauma hebben meegemaakt,
waaronder een of meer van de volgende ervaringen:
- fysiek of verbaal misbruik
- verwaarlozing: onvervulde fysieke of emotionele behoeften
- seksueel trauma
- verslavingsproblematiek of mentale ziekte in de familie
- gevangenschap van een ouder
- getuige zijn van geweld in huis
- echtscheiding of scheiding van ouders
- pleegzorg, adoptie, of verwijdering uit huis
- ziekte of overlijden van een ouder, broer/zus of ander dierbaar persoon
- topsport trauma als kind
- langdurige ziekenhuisopname als kind
HET MODEL BEGRIJPEN
3 PIJLERS VAN EMDR
Er zijn drie basispijlers van EMDR:
ons verleden, ons heden en onze toekomst.
VROEGERE ERVARINGEN – Hoe komen gebeurtenissen uit het verleden naar boven in het huidige moment?
HUIDIGE TRIGGERS – Wat gebeurt er nu dat herinneringen aan het verleden activeert?
TOEKOMSTIGE TEMPLATE – Hoe zou je willen voelen, reageren of gedragen in plaats van je huidige reacties?
Veelgestelde vragen
Waarom moet ik oogbewegingen maken?
Bij EMDR wordt je gevraagd je ogen van de ene naar de andere kant te bewegen terwijl je denkt aan je verontrustende herinnering. Een manier om van links naar rechts te letten, is door het licht te volgen dat op een lichtbalk van de ene kant naar de andere kant beweegt in je gezichtsveld. Alternatieve versies van EMDR kunnen je vragen om aandacht te besteden aan geluiden of klopgevoelens in een links-rechts volgorde. Deze zijwaartse beweging wordt bilaterale stimulatie genoemd. Bilaterale stimulatie is aangetoond dat het de verwerking van herinneringen verbetert, en er zijn verschillende theorieën die uitleggen hoe dit kan werken. Het belangrijkste is om een vorm van bilaterale stimulatie te vinden waarmee je je comfortabel en veilig voelt.
Hoe lang duurt de behandeling?
EMDR-sessies zijn soms iets langer dan typische therapiesessies (tot 90 minuten). Het aantal benodigde sessies hangt af van het type en de ernst van het trauma dat je hebt meegemaakt. Voor sommige mensen wordt geschat dat 6-12 sessies nodig zijn om herinneringen te verwerken. Voor ernstigere symptomen zijn mogelijk meer sessies nodig.
Wat gebeurt er tijdens de sessie?
EMDR-sessies zullen er voor verschillende individuen anders uitzien omdat alle herinneringen uniek zijn. EMDR-behandeling begint meestal met verschillende sessies die stabilisatie, aarding en psycho-educatie kunnen omvatten. Het standaard EMDR-therapieprotocol volgt acht fases, waaronder resourcing, verwerking en installatie. Dit kan variëren. Verwerking wordt uitgevoerd met behulp van bilaterale stimulatie. Dit wordt gefaciliteerd door oogbewegingen, auditieve klikken, kloppen of tactiele vibratie. De gebruikte stimulatie hangt af van je reactie en comfortniveau.
Waarvoor wordt EMDR gebruikt?
Er is veel psychologisch onderzoek dat aantoont dat EMDR een effectieve behandeling is voor posttraumatische stress en posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Recente studies hebben aangetoond dat EMDR ook zeer effectief is bij de behandeling van angststoornissen, rouw en andere trauma-gerelateerde stoornissen.
Heeft EMDR bijwerkingen?
Net als bij elke andere vorm van psychotherapie vraagt EMDR je om na te denken over verontrustende traumatische herinneringen. Om deze reden kun je een tijdelijke toename van ongemak ervaren tijdens en na de sessies. Na de sessie kan je ook 2 tot 3 dagen ongemak ervargen.
Praktijk Gent
Maandag, Woensdag & Donderdag
Saam.gent
Hagelandkaai 40
9000 Gent
Contact
info@praktijklijf.be
+32 (0)472 65 28 18